Menü Bezárás

Építőipari Technológia Klaszter ülés – fókuszban a képzések

Februárban ismét ülésezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK).

Az ülésen meghallgathatták a résztvevők a Pécsi Ágazati Képzőközpontról készült beszámolót. Lezárult az első félév az iskolában, így képet kaphattak a tanulói eredményekről. A résztvevők szót ejtettek arról, hogy a ki dolgoznak egy motivációs rendszert, amellyel ösztönözni tudják a tanulókat a jobb eredményekre. Másik téma volt a felnőttképzés, a PBKIK engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmény. Ezzel kapcsolatban készítenek egy felmérést, hogy van-e igény, és ha igen milyen jellegű képzésekre a tagoknak?

Az ülésen szóba került még, a saját dolgozók képzése is. Minden nagykorú magyar állampolgár 2 szakmát + 1 szakképesítést ingyen elvégezhet iskolarendszeren belül, függetlenül a korábbi OKJ végzettségeitől. A rendszer egyik előnye: ha a munkáltató be akarja iskolázni saját munkavállalóját adott ágazaton belül, nem kell más munkáltatóhoz elküldeni, hanem a gyakorlati képzés végezhető a cégen belül is.

Az ülés végén a résztvevők meghallgathattak egy tájékoztatót az AMULET projektről, melynek lényege a CO2 kibocsátás csökkentése az EU-ban korszerű könnyűsúlyú anyagok használatával. Ezek az anyagok, könnyűfém ötvözetek, kerámia kompozitok, szálerősítésű polimerek. Négy iparágat céloznak meg a projekttel: energiaipar, autóipar, repülőgépipar, építőipar. A tájékoztatóból kiderült, hogy lezajlott a harmadik online nyílt nap, ahol tájékoztatót hallhattak a projekt részleteiről. A rendezvényen több mint 30 kkv vett részt az Európai Unióból, köztük számos magyar is.