Menü Bezárás

Mit hozhat a jövő? – avagy a fenntarthatóság az építőiparban

A kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) januári első ülésén az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolatáról szóló előadást hallgathattak meg a résztvevők, Hoffmann Tamástól a Holcim Magyarország Kft. ügyvezetőjétől, a Magyar Cement-, Beton – és Mészipari Szövetség elnökétől, a kamara alelnökétől.

Az előadás első részében az építőipar előző évi teljesítményét mutatta be. A statisztikai adatokból kiderült, hogy az előző évhez képest több területen is sokszor jelentős visszaesés volt tapasztalható. Ezek a negatív számok többnyire a tavalyi évi magas inflációnak köszönhetőek, valamint általában annak, hogy csökkent az építési beruházási kedv.

A prezentáció második felében pedig arról hallhattak tájékoztatást a résztvevők, hogy a jövőben mire kell felkészülnie az építőiparnak. Az közismert tény, hogy jelenleg az ágazat az egyik leg környezetszennyezőbb a világon. Ebből kiindulva jelentősen csökkenteni kell a CO2 kibocsájtást a termelés során. Erre nézve Magyarországon is már többen tettek jelentős lépéseket, de még sok a feladat, annál is inkább, mert egy EU-s határozat értelmében 2050-re az Unióban működő vállalatoknak – iparágtól függetlenül – karbonsemlegessé kell válniuk. Hogy ezt hogyan lehet elérni az építőiparban? Erre láthattak példákat a résztvevők. Például: zöldebb üzemelés (széndioxid kibocsájtás csökkentése), kevesebb alapanyagból többet építeni, körforgásos gazdaság az építőiparban (anyagok újrafeldolgozása, újra felhasználása), fenntartható épületek építése (zöld tető).

Az ülésen szó esett még a klasztertagok jelenlegi helyzetéről, jövőbeni terveiről. Az köztudott, hogy az építőipar jelenleg nincs a legjobb helyzetben. Az alapanyagok, üzemanyag árak emelkedtek, nagy állami beruházások nincsenek, az építési kedv csökkent. A tagok jelenlegi helyzete biztos, de kijelenthető, hogy hosszabb távon változásra van szükség, hogy az iparág továbbra is biztos lábakon tudjon állni.

A klaszter munkáját az Enterprise Europe Network (EEN) is támogatja, melynek elsődleges célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését. A klaszter információkat kap nemzetközi együttműködési lehetőségekről, úgymint üzletember találkozók, szakmai kiállításokon, vásárokon való részvétel, együttműködések hazai és külföldi kkv-kal.