Menü Bezárás

Ésszel és kézzel építettek az „Épít-ésszel” verseny döntősei

Tetőcserép felrakása, állvány szerelése, csempemozaik lerakása, díszítő festés, hungarocell vágás, eszközfelismerés és még sok más gyakorlati feladat várta az Épít-ésszel építőipari szakmaismereti verseny döntőseit. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter támogatásával megrendezett két hónapja tartó, 3 fordulós versenyre 105 általános iskolás nevezett a megye 25 iskolájából.

Az első fordulóban rengeteg képpel illusztrált szakmaismereti kérdőívet kellett a csapatoknak kitölteniük. A második fordulóban pedig egy kis épületet, építményt kellett otthoni/iskolai körülmények között megépítenie a csapatnak. A pályamunkákról és bírálatairól ide kattintva olvashat.

A döntőbe a 10 legjobb csapat jutott, melynek a BMSZC Pollack Mihály Technikum tanműhelye adott otthont.

A döntőn 9 standnál kellett játékos, ügyességi feladatokat megoldaniuk a csapatoknak, melyekhez logikát, kézügyességet, nagyon alapvető építőipari ismereteket és a csapatmunkát is be kell vetni. Itt kifejezetten az építőiparban használt alapanyagokkal, eszközökkel, tevékenységekkel találkoztak a gyermekek a feladatokon keresztül. Valódi téglából kellett falat építeniük az IMG Építő Kft. standjánál, majd egy hungarocellt kellett méretre vágni. A Nork Kft. -nél állványzatot szereltek a csapatok, a Kőház Zrt. állomásán tetőcserepet kellett szakszerűen felrakni. Csempemozaik kirakása is várta a gyerekeket a Vörös Bau Kft. standjánál, majd a földrajztudásukat kellett próbára tennie a csapattagoknak a T-Survey Kft.-nél.

A BMSZC Pollack Mihály Technikum standjainál precíz díszítő festés, gerendákból ács szerkezet összeépítése és építőipari szerszámfelismerés feladat várta a versenyzőket.

A verseny előkészületében sokat segítettek az iskola vezetői és pedagógusai: Szaffenauer József, Pálmai Tibor, Battyányi József és Nagy Krisztián. Köszönjük!

A csapatok az élmény mellett rendkívül gazdag és értékes ajándékcsomagokat is kaptak, melyet az Építőipari Technológiai Klaszter tagjai ajánlottak fel, benne nagy értékű, az építőiparhoz szorosan kapcsolódó eszközökkel, könyvekkel, de a csomagokban digitális kütyük is rejtőztek.

A verseny megvalósításában szorosan együttműködő partnereink

B.G.W. Kft., HVS-Bau Kft., IMG Építő Kft., Kőház Zrt., MB-Bau Kft., Melio-Start Kft., Nork Kft., Nyári-Terv Kft,  PBGSZ Nonprofit Kft., Szega Books Kft., T-Survey Kft., Vörös Bau kft.

A verseny rendkívül szoros volt, az alábbi helyezések születtek:

helyezés Csapatnév: Iskola: döntő pontszáma
1 MekMesterek Beremendi Általános Iskola 82
2 Acélos csajok Testvérvárosok Terei Általános Iskola 79
3 Épít(ők)-Ésszel Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola 79
4 Kavicsok Dencsháza-Hobol Általános Iskola Hoboli Tagiskolája 77
5 Baksai Építészek Baksai Általános Iskola 75
6 Fertig Bau Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája 74
7 TVT-Épitészet Egyházasharaszti Körzeti Általános Iskola 73
8 House Wonders Pécsi Meszesi Általános Iskola 73
9 Rombolók Kanizsai Dorottya Általános Iskola 72
10 Good Boys Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola 68

(pontazonosságok esetén a zsűri a pályamunkán és a szakmaismereti kérdőíven elért pontszámok alapján rangsorolt)

Forrás: PBKIK