Menü Bezárás

Nincs szükségük marketingre, jó hírük szájról szájra terjed

Idén 30 éves a bólyi HVS-BAU Kft., Bóly egyik legnagyobb építőipari generálkivitelező vállalkozása, amely főként ipari és mezőgazdasági megrendelők számára végez szolgáltatást, de közületi és lakossági ügyfeleik is vannak. Mint Schrempf István ügyvezető mondja, megbízhatóságuk, korrektségük és kiemelten fejlett gépparkjuk a térség elismert és megbecsült cégévé emeli őket.

– Édesapám és én is építőmérnökök vagyunk, ez jelentősen meghatározza a vállalkozás karakterét, a szolgáltatásunk minőségét. Mivel erősen dominál az építőmérnöki szemléletmód, ezért nálunk elsődleges a szakmaiság, mint ahogy ugyanennyire fontos az adott szó is. Mivel nem egy nagy méretű vállalkozásról beszélünk, rugalmasan tudunk viszonyulni az elénk kerülő kihívásokhoz. Cégünk felépítése lehetővé teszi, hogy gyorsan végigfussanak a döntések a rendszeren, mint első számú vezetők édesapámmal mi is jelen vagyunk a mindennapi munkában, így ha az építkezéssel kapcsolatban merül fel kérdés, akkor közvetlenül tőlünk is választ kaphatnak akár a megrendelőink, akár az alvállalkozóink. Kiemelném továbbá munkavállalóink szakképzettségét és motiváltságát, akik nagy részben hozzájárulnak cégünk sikeres működéséhez. Emellett egy igen szoros, összeszokott, jó kapcsolat alakult ki az alvállalkozóinkkal, ezért a mai megnövekedett keresletre is viszonylag gyorsan tudunk reagálni. Ez pedig egy nagy fokú hatékonyságot eredményez, ami a versenyelőnyben is megmutatkozik. A cég méretéhez képest jelentős gépesítettséggel rendelkezünk, például három toronydaru is a gépparkunk részét képezi, ami szintén kiemel bennünket a többi vállalkozás közül. Gépparkunknak köszönhetően a földmunkától kezdve a kulcsátadásig képesek vagyunk minden munkát elvégezni, ami számunkra jelentős előny, hiszen ezekre a feladatokra nem kell külön alvállalkozókkal szerződnünk. Nagy teljesítményű tehergépjárműveinkkel és munkagépeinkkel egyszerűbb az anyagmozgatás, a logisztika, így lecsökken az építkezésen töltött holtidő, ezért költséghatékonyan tudunk tervezni és működni.

– A cég székhelye Bólyban található, ez mennyire határozza meg a földrajzi működési területet?

– Az elejétől kezdve itt van a székhelyünk. Volt, hogy országosan vállaltunk munkát, viszont az elmúlt tíz évben szinte csak Baranyában dolgozunk. A helyi viszonyok ismerete, a beszállítókkal kiépített kapcsolatrendszerünk jóval leegyszerűsíti a napi munkavégzést és ügyintézést.

– Hogyan találják meg a megbízóikat, a partnereiket?

– Ügyfeleinket főként a visszatérő megrendelők alkotják, évtizedek óta dolgozunk a környék önkormányzataival, mint ahogy különböző közintézményekkel vagy állami megbízókkal is. Új partnereink általában ajánlás alapján találnak ránk, Bólyban mi vagyunk az egyik legnagyobb generálkivitelező cég, ha valaki ipari jellegű beruházásban gondolkodik, az minket keres meg.

– Milyen elvek mentén irányítják a vállalkozást?

– Az egyik ilyen alapérték a racionalitás, ami mérnökként jellemez minket. A másik fontos a jó munkahelyi légkör és munkakultúra kialakítása, valamint megtartása. Továbbá a fontos elvek közé sorolom a költséghatékony működést és a Lean szemlélet tudatos használatát.

– Miként képes idomulni a HVS-BAU Kft. az építőipart jellemző változásokhoz? Most például alig győzik a munkát, olyan nagy a kereslet.

– 2013 óta dolgozom a cégnél, azóta csak fenn volt az építőipar. Biztos vagyok benne, hogy ez nem lesz mindig így, de azt gondolom, hogy az elvégzett munka, annak minősége, illetve a hozzáállásunk magával hozza, hogy a jövőben is lesznek megrendeléseink, mert a jelenlegi vevőink a jövőben is hozzánk fordulnak. Hiszen a korrektség hosszú távon is kifizetődik. Hitvallásunk, hogy az árképzésünkben is a win-win helyzetre törekszünk, számunkra fontos, hogy elégedettnek érezze magát a megrendelőnk, hogy tisztességes árért tisztességes szolgáltatást kapjon.

A vállalkozás tagja a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszternek. Mi a hozadéka egy ilyen szervezethez való kapcsolódásnak?

– Alapító tagja vagyunk a klaszternek, magam két évig alelnöke is voltam. Havonta találkozunk a tagokkal, információt cserélünk, elemezzük az előttünk álló kihívásokat, hogy azokra miként készüljünk fel. Ez nagy segítség számunkra.

– Miben szeretnének még előrelépni?

– A jövőben nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a munkavállalók szakmai továbbképzésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a folyamatosan változó építőanyagok termékpalettáját és helyes használati módját, így naprakész technológiát kínálhatunk megrendelőinknek. Emellett a meglévő értékeinket szeretnénk hosszú távon képviselni, ebben látjuk az erősségünket.

Forrás: DDG