Menü Bezárás

Munkába álltak a tanulók

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) novemberi ülésének fő témája az építőipari szakképzés volt.

Az ülés elején bemutatkozott a bólyi székhelyű ViNet Kft., amely cég 7 éve foglalkozik internetszolgáltatással. Fő profiljuk a mikrohullámon működtetett szolgáltatás, így olyan helyeken is tudnak szolgáltatni, ahol más nem tud, illetve problémás a kivitelezés. A bemutatkozás célja az együttműködési lehetőségek keresése volt.

A bemutatkozás után a résztvevők áttértek az Ágazati Képzőközponttal (ÁKK) kapcsolatos feladatok megbeszélésére.

A kötelező formaságok elvégzése – munkavédelmi oktatás, tűzvédelmi oktatás – után a diákok november elején megkezdték a szakmai gyakorlati munkát is a szeptemberben alakult ÁKK-ban.

Az ÉTK ülésen a duális képzésben részt vevő cégek képviselői megosztották egymással az első hetek tapasztalatait. A kezdeti kisebb akadályok leküzdése után az első tapasztalatok alapján bíznak egy jól működő rendszerben. Az első inputok szerint elmondható, hogy a tanulók nagy többsége kíváncsi, nagyfokú érdeklődést mutatnak a tanulandó szakma iránt. Ez, mint a cégvezetők mondták, a későbbi munkaerőpiaci helyzet javítására mindenképpen pozitív hatással lesz. Az ÁKK-hoz kapcsolódó hír, hogy a PMJV Önkormányzatával terveznek egy együttműködési megállapodást aláírni, melynek értelmében építőipari kivitelezői munkát fognak végezni a diákok az önkormányzatnak, a tervek szerint 2023 év elejétől.

Az ülés egyik napirendi pontja volt a jelenleg kialakult gazdasági helyzet megbeszélése építőipari szempontból. Hogyan érinti a tagokat a válság, az infláció, a háborús helyzet? Mik a terveik a jövőt tekintve? A rövid beszámolókból kiderült, hogy mindenki egyfajta megtorpanásra számít, kevesebb megrendelésük van, több munkájuk áll vagy csúszik. Mint elmondták, ez előbb-utóbb várható volt, de a cégvezetők bizakodók és remélik, hogy minél előbb ki tudnak lábalni a kialakult helyzetből.

Forrás: DDG