Menü Bezárás

Infláció, háború

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) májusi ülésén a tagok aktuális piaci helyzetét vitatták meg a klasztertagok. A téma időszerűségét a drasztikusan növekvő infláció és az orosz-ukrán háború adta.

A tagok egybehangzóan kijelentették, hogy meredeken nőnek az építőanyagárak, lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesz vége. Az ajánlataikat úgy kell elkészíteni, hogy az áremeléseket figyelembe veszik, és ezeket kénytelenek áthárítani a megrendelőkre. A tagok között voltak olyanok, akik tudtak készletet felhalmozni, így ők szerencsésebb helyzetben vannak – amíg a készlet tart, addig tudják tartani az olcsóbb árakat. Ebben az időszakban fontos, hogy kivel, hogyan tudnak szerződést kötni. A rugalmasság lényeges az új szerződéskötéseknél, hiszen sok esetben több alkalommal is kell módosítani a megállapodások szövegén. Mint elhangzott, keresni kell a megoldásokat arra, hogy mindkét szerződő fél elégedett legyen.

A háború okozta nehézségek elsősorban az ellátási láncok megszakadásában, az áruk más útvonalon történő beszerzésében keresendők. A negatív hatások ellenére a tagok elmondták, hogy kapacitásaik több hónapra előre le vannak kötve. Az ülésen szó esett még a kamara által szervezett pályaorientációs táborról is. A kétszer egyhetes programban egy nap a gyerekeknek lehetőségük lesz klasztertagokat meglátogatni, hogy megismerkedhessenek az építőipari vállalkozásokkal, szakmákkal.

Az ülés résztvevőinek bemutatták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított Országos Vállalkozó Mentorprogram egyik alprogramját, a Vállalkozz fenntarthatóan! programot. Az alprogram a mikro-, kis-, és középvállalkozások képviselői számára biztosítja a fenntarthatóság mindennapokban alkalmazható gyakorlatának megismerését. A cél, hogy olyan fenntarthatósági ismereteket adjon át a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek új elemekkel gazdagíthatják a vállalkozások tudatos döntéshozatalát.

Az ülés végén a Better Factory nevű nemzetközi projekt 2. nyílt felhívásáról nézhettek meg egy rövid prezentációt a résztvevők. A Better Factory az Európai Bizottság H2020 programjának keretében indított kezdeményezés, amely a gyártó kis- és középvállalkozásokat, művészeket és technológiai beszállítókat hívja együttműködési kísérletekben való részvételre. A cél a gyártók jelenlegi termékportfóliójának újratervezése, a digitalizáció és az automatizálás elősegítése. Az együttműködési kísérletben való részvétellel akár 200 000 eurós részesedési feltétel nélküli támogatásban részesülhetnek. A cél az, hogy a gyártók kulcsfontosságú tudást, innovációt és eszközöket kapjanak ahhoz, hogy a digitalizáció és a termékinnováció révén válaszoljanak az új piaci igényekre.

A gyártó kkv-kból, művészekből és technológiai beszállítókból álló konzorciumok 2022. szeptember 1. – november 15. között adhatják be pályázataikat.