Menü Bezárás

Biztonság mindenekelőtt

Megtartotta szeptemberi ülését a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK). Az ülésnek két fő témája volt: a munkabiztonság és az Ágazati Képzőközpont (ÁKK) első évének az értékelése.

Az ülés első részében a GAZEK bemutatta a PTE-MIK-kel közösen kifejlesztetett VR technológiás szemüvegét, amellyel biztonságos körülmények között tudják szimulálni a különböző baleseti helyzeteket az építőiparban. A bemutatón elhangzott, ebben az iparágban különösen fontos a dolgozók védelme, annak érdekében, hogy megelőzzék a baleseteket.

A GAZEK leesésvédelemmel kapcsolatos védőeszközöket gyárt és forgalmaz. Munkabiztonsággal kapcsolatos oktatásokat, képzéseket tartanak, munkavédelmi eszközök időszakos felülvizsgálatát végzik.

Az ülés másik fő témája az ÁKK első évének értékelése, valamint az új tanévre vonatkozó tervek átbeszélése volt. Az ülés résztvevői hallhatták az elmúlt év tanulmányi eredményinek statisztikáját építőipari szakmákra lebontva. Ezekből az adatokból tud az ÁKK olyan terveket kidolgozni a jövőre nézve, amivel még jobbá tehetik az oktatás színvonalát. Az ÉTK elnöke elmondta, hogy a szeptembertől induló új tanévben megnövekedett a tanulói létszám, ez több odafigyelést igényel az iskolától és a gyakorlati képző helyektől is. Továbbra is fent kell tartani azt a magas képzési szintet, amit eddig is biztosítottak a tanulóknak. Az ülésen megállapodtak abban, hogy a több tanuló elhelyezése ne menjen a tanítás rovására, és ne terheljék le ezzel nagyon a tagvállalatokat, ezért növelni kell a klaszter taglétszámát. Ezzel kapcsolatban elsősorban a tagok által ajánlott cégeket fogják megkeresni.