Menü Bezárás

Érkezik a megoldás az építőipari szakember hiányra!

Felpöröghet az építőipari szakmunkásképzés: úgynevezett regionális építőipari képzőközpontokkal igyekezne az építőipar óriási szakemberhiányát orvosolni az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely most terjesztette be a szaktárca felé friss, a szakember-utánpótlást erősítő javaslatát.

Úgynevezett regionális építőipari képző­központok létrehívását javasolja az ágazati szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A sok évtizede jól működő, német mintára felépíteni tervezett rendszerre a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében égető szükség van, mely javaslatot a napokban eljuttattak az építésgazdaságért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Fontos, hogy az építőiparban jelenleg 75 ezer olyan frissen felvett segédmunkás dolgozik, akinek szakszerű betanítását, elméleti és gyakorlati oktatását egységes követelmények és körülmények között kellene biztosítani.

A szakmai szervezet vezetője szerint a fő problémát az ágazat egyedi cégszerkezete okozza, ugyanis a mikro- és kisvállalkozások jellemzően nincsenek eléggé felszerelve, így nem tudják a megfelelő eszközöket és a teljes körű gyakorlati képzést biztosítani a tanulóknak.

Ráadásul az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, kis alapterületűek, az eszközállományuk nem megfelelő, nagyobb tanulócsoportok oktatására általában alkalmatlanok.

Az ágazatban az üzemen belüli gyakorlati oktatásra sincs lehetőség, hiszen a vállalkozások állandóan változó helyszíneken dolgoznak – legalábbis ez olvasható el ÉVOSZ szakmai anyagának indoklásában.

A gyakorlati képzés megerősítése azért is szükséges, mert a magyar szakmunkástanulók a nemzetközi versenyeken általában eléggé gyengén szerepelnek.

Az ÉVOSZ regionális képzőközpontokat javasol, méghozzá egységes elvek alapján, központi – állami, kamarai vagy szakmai szervezeti – irányítással.

Forrás: Otthontérkép Magazin