Menü Bezárás

Ma már brigádvezetőként dolgozik a cégnél

A jelenleg érvényben lévő támogatási formáknak köszönhetően ismét felívelő ágba került az építőipar. Annak érdekében, hogy ennek kedvező hatásait az ágazat szereplői minél jobban ki tudják használni nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy az általuk foglalkoztatottak minél magasabb színvonalon végezzék a munkájukat, valamint a szakember-utánpótlásukban is mind nagyobb szerepet kap a tanulóképzés. Ennek is köszönhetően hosszú évek után ismét indult kőművesek részére mestervizsgára felkészítő tanfolyam. A résztvevők novemberben már a mesterlevelüket vehetik át, ahogy Szabó Gábor is.

– A barátaim közül sokan az építőiparban dolgoztak, dolgoznak. Nyaranta – már egészen fiatalon – az egyik édesapja mellett segédmunkásként dolgoztam – kezdi beszélgetésünket.

Abaligeten nőtt fel. Az erdő, a természet is közel állt hozzá, ezért Barcson végzett az erdészeti szakközépiskolában, azonban mire leérettségizett már ezen a területen nem tudott elhelyezkedni, ekkor döntött úgy, hogy vált, kőművesnek tanul. Az egykori Pécsi Regionális Munkaerő-fejlesztő és Képző Központban tette le az OKJ-s vizsgát, a gyakorlati képzése pedig az akkori munkahelyén folyt.

– A sikeres vizsgát követően a cégem tovább alkalmazott, majd miután nehéz anyagi helyzetbe kerültek, egy magánvállalkozónál helyezkedtem el. Az IMG Építőipari Kft.-hez egy évvel ezelőtt jöttem – folytatja beszélgetésünket. – Úgy gondolom, hogy elégedettek a munkámmal, amit semmi sem bizonyít jobban, mint hogy felajánlották a lehetőséget arra, hogy a mestervizsgát letegyem. Meg talán ezért is esett rám a választás, mert már korábban is foglalkoztam tanulókkal. Örültem a lehetőségnek, mindig is úgy gondoltam a mestercím egy magasabb lépcsőfokot jelent a szakmai ranglétrán.

Mint mondja, nem bánta meg, jók voltak mind az elméleti tárgyakat, mind a gyakorlatot vezető oktatók. A tanfolyam során nem csak a korábban megszerzett ismereteit eleveníthette fel, hanem számos új eljárást is megismerhetett, valamint olyan emberekkel találkozhatott, akik más szemüvegen keresztül mutatták meg egyes munkafolyamatokat, rávezették arra, számos módon elvégezhetők azok. Nagyon jó társaság jött össze, azóta is tartja a többiekkel a kapcsolatot. Jelenleg két tanuló van a keze alatt, valamint a sikeres mestervizsgát követően brigádvezetővé is kinevezték.

– A kőműveseink közül mindazoknak, akik megfeleltek a feltételeknek, felajánlottuk a lehetőséget, hogy mestervizsgát tegyenek és fizetjük annak díját. Abból indultunk ki, hogy a cég is jól jár ezzel, hiszen számos új ismeretre tesznek szert a tanfolyam során, amit a későbbiekben a mindennapi munkájukban is hasznosítani tudnak. Akkor csak Szabó Gábor vállalkozott rá, azóta már többen is jelezték, sajnálják, hogy nemet mondtak – teszi mindehhez hozzá a beszélgetésünk végére megérkező Molnár Gábor, az IMG Építőipari Kft. ügyvezetője.

A családi vállalkozásként működő, több mint két évtizedes múltra visszatekintő cég elsősorban ipari telephelyek fejlesztésében, létrehozásában vesz részt, valamint bankok fiókjainak felújítását végzi. E mellett, ugyan kisebb részben, de családi házakat is építenek, valamint azok felújítására, átalakítására is vállalkoznak. Az építőipari szakma szinte teljes skáláját felölelő szakembergárdájuk, saját gépparkjuk lehetőséget teremt arra, hogy generál kivitelezőként jelenjenek meg a piacon.

A kezdetektől nagy hangsúlyt helyeznek a magas minőségben elvégzett munkára, ennek érdekében vágtak bele saját szakember utánpótlásuk kinevelésébe is, s a tanulóképzés általuk elvárt színvonalának mind magasabb emelése érdekében döntöttek úgy, lehetővé teszik a kőműveseik számára, hogy megszerezzék a mesterlevelet.

 

Sz.K.